Cajeput
Wetenschappelijke naam : Melaleuca cajuputi
Eigenschappen
Cajeputolie is sterk microbendodend, anti bacterieel, antiviraal, schimmeldodend (candida), pijnverdovend en ontstekingsremmend (bij zenuw-, spier- en gewrichtspijnen), krampstillend (vooral bij verkrampingen in de luchtwegen en de spieren), ontstekingsremmend, ontstoppend (vooral een versterkende en ontstoppende werking op aders, spataders), slijmoplossend, stimulerend, verwarmend, insecten werend en huidbeschermend bij bestralingen.
Toepassing
In de aromaverdamper geeft cajeputolie een frisse en zachte eucalyptusgeur die goed te mengen valt met andere tropische geuren zoals ylang ylang, cananga, palmarosa en ho-hout. In combinatie met eucalyptus, niaouli, of ravintsara maakt het cajeput nog sterker antibacterieel, antiviraal en slijmoplossend bij luchtwegen klachten als neusverkoudheid, bronchitis, sinusitis, kinkhoest, en tijdens griepperiodes. Voor kinderen is de geur van cajeput beter te verdragen dan eucalyptus. Het hoge gehalte aan cineol maakt de olie slijmoplossend en ontstekingsremmend. Cajeputolie maakt alert in het hoofd en bevorderd ons concentratievermogen. De versterkende werking kan ondersteunend zijn bij angsten. Als insecten werend middel blijven vliegen en muggen op afstand en bestrijd het zelfs de mug die de Dengue of Zika koorts overbrengt.
In de huidverzorging is cajeputolie in te zetten bij acné (ontstekingsremmen en ontstoppend), een vettige, slecht doorbloede en vale huid. De olie verwarmt een koud aanvoelende huid. De ontstekingsremmende, pijnverdovende en ontkrampende werking kunnen toepassen bij reumatische spierpijnen, zenuwpijnen en menstruatiekrampen, maar ook bij kiespijn, hoofdpijn en insectenbeten. Door rozemarijn of kamfer aan cajeput toe te voegen wordt de olie nog sterker bij reumatische pijn. De antivirale werking van cajeputolie kan men toepassen bij een herpesinfectie (onder andere koortslip en gordelroos)De ontstoppende eigenschappen op de venen zien we bij de verzorging van aderproblemen als spataders en aambeien. Als de huid zeer kwetsbaar is, kan cajeput worden gemengd met lavendel of palmarosa. Bij bestralingen kan cajeput mogelijk meehelpen de huid tegen verbranding te beschermen (te gebruiken voor en na de bestraling).
Via baden is cajeputolie in te zetten bij spier- en gewrichtspijnen. Het versterkt onze weerstand bij griep en andere virale infecties.
Dosering
Aroma verdamper : Enkele druppels naar eigen wens
Op de huid : Maximaal 80 druppels op 100 ml draagolie voor volwassenen bij lokale toediening
In bad : maximaal 10 druppels opgelost in 10 ml hydrofiele olie voor een vol bad
Bij inhalatie: maximaal 3 druppels
Overdosering en bijwerkingen
Bij de aanbevolen dosering is cajeput niet giftig, niet irriterend en niet sensibiliserend. De onverdunde olie kan de slijmvliezen irriteren . Tijdens de zwangerschap wordt afgeraden de olie in de eerste drie maanden te gebruiken. Bij astma patiënten dient men door het hoge gehalte aan cineol bij een eerste kennismaking met cajeput zeer laag te doseren. Hoge doseringen geven een kans op huidirritatie.
Waarschuwingen
Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap alleen verdampen
Bij baby’s en kinderen tot 6 jaar het gebruik rond de neus vermijden van cajeputolie en andere oliën met een hoog cineol gehalte.
De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopathische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers. De Legpuzzel doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.
€ 6,00